Wat is Fineer?

Fineer is een uiterst dun laagje echt hout dat wordt verlijmd op een kernplaat. Dit dunne fineerlaagje heeft zowel voor- als nadelen. Hieronder vind je alle informatie over fineer die je moet weten om een weloverwogen keuze te maken over de geschiktheid van dit materiaal voor jou.

 • Wat is fineer

  Fineer is, zoals eerder beschreven, een dun plakje echt hout. Deze dunne plakjes worden aan elkaar gelijmd en bevestigd op een kernplaat. Deze kern kan bestaan uit materialen zoals MDF, berken multiplex, of in specifieke gevallen zelfs uit een waterafstotende, lichtgewicht, of geluidswerende plaat.

  Fineer kan variëren in dikte, meestal is het minder dan 1,5 mm dik! Dit betekent dat je veel minder materiaal verbruikt dan bijvoorbeeld bij een massieve tafel. Wat fineer nog duurzamer maakt, is dat het gebruikmaakt van de volledige stam van een boom voor deze dunne laagjes, waardoor er efficiënter met houtbronnen wordt omgegaan. Hierdoor draagt fineer bij aan duurzaamheid.

 • Voordelen

  • Efficiënt gebruik van de boomstam: Fineer haalt het maximale uit een boomstam, wat betekent dat er weinig verspilling is. Bovendien worden voor fineer vaak de mooiste bomen geselecteerd.
  • Diverse voegwijzen: Met fineer kun je kiezen uit verschillende voegwijzen, zoals open boek, geschoven en gedraaid geschoven. Hierdoor kun je de manier bepalen waarop de delen aan elkaar worden gelijmd, wat unieke ontwerpmogelijkheden biedt die moeilijk te repliceren zijn met massief hout.
  • Flexibele toepassingen: Fineer kan worden gebruikt voor diverse toepassingen, van meubels tot interieurafwerking en decoratieve panelen. Het veelzijdige karakter maakt het geschikt voor allerlei projecten.
  • Kosteneffectief: Ondanks de premium kwaliteit is fineer vaak een meer betaalbare optie dan massief hout. Het stelt je in staat om te genieten van de esthetiek van hoogwaardig hout zonder de kosten van het aanschaffen van een volledig massief stuk.
 • Wil jij meer weten over Fineer?

  Met fineer kun je prachtige tafels tafels maken. Zo kan VIKK samen met jou uit wel meer dan 100 houtsoorten kiezen voor jou nieuwe tafel. Wil jij meer weten over fineer, of even sparren over de mogelijkheden?

  Neem via hier contact met ons op